Μήπως ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι μπερδεμένοι ανάμεσα στο ξηρό και το αφυδατωμένο δέρμα (αν νόμιζες ότι αυτά τα δύο είναι ταυτόσημα, τότε σίγορα keep reading!);

Είναι πολύ συχνό το debate ανάμεσα στο τι είναι αφυδατωμένο και τι ξηρό δέρμα, και η πλειοψηφία δεν γνωρίζει ότι, όχι μόνο αυτές οι έννοιες δεν είναι ταυτόσημες, αλλά ότι η μία αποτελεί skin condition (αφυδάτωση), και η άλλη τύπο επιδερμίδας (dry skin). Μπερδεύτηκες; Θα τα ξεκαθαρίσουμε όλα εδώ!

Η αφυδατωμένη και η ξηρή επιδερμίδα συχνά έχουν κοινά χαρακτηριστικά και είναι λογικό να δημιουργείται σύγχυση πίσω από την διάγνωσή τους. Αυτό που τις διαφοροποιεί όμως είναι ότι η κάθε μία οφείλεται σε άλλες αιτίες και αν δεν τις αναγνωρίζεις, είναι πολύ εύκολο να μπερδευτείς.

Κατά κανόνα, η ξηρή επιδερίδα είναι τύπος δέρματος, ενώ η αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι κατάσταση του δέρματος. Η ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι από η ξηρή επιδερμίδα υπολείπεται από τα φυσικά έλαιά της, ενώ η αφυδατωμένη επιδερμίδα υπολείπεται υγρασίας (νερού δηλαδή).

Η ξηρότητα στην επιδερμίδα αποτελεί συνήθως χαρακτηριστικό του τύπου δέρματος δέρματος, αλλά μπορεί και να είναι μία παροδική κατάσταση που μπορεί να υποχωρήσει και να επαναφέρει την υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα με τη σωστή φροντίδα. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, μία λιπαρή επιδερμίδα δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ξηρή (λογικό, αφού στην ξηρότητα είναι μειωμένα τα έλαια της επιδερμίδας, κάτι που δε συμβαίνει στο λιπαρό δέρμα).

Για να μπορέσεις να τα αναγνωρίσεις εύκολα, τα χαρακτηριστικά της ξηρής επιδερμίδας είναι τα εξής: μικροί, σχεδόν αόρατοι πόροι, αίσθηση “τραβήγματος”, κατά τόπους ξεφλούδισμα, θαμπή όψη, κακή απορρόφηση των προϊόντων, ευαισθησία στους ερεθισμούς και πρόσωπο που δεν δείχνει “γεμάτο”.

Και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αφυδατωμένης επιδερμίδας; Το δέρμα “τραβάει”, ακόμα και αν μοιάζει να έχει περίσσεια λιπαρότητας και να γυαλίζει, απορροφά τα ενυδατικά προϊόντα σε δευτερόλεπτα (αφού τα έχει ανάγκη!), το μακιγιάζ μέσα στην μέρα αρχίζει να εξαφανίζεται και να δημιουργούνται “μπαλώματα” στο χρώμα, αφού το δέρμα στην… απελπισία του απορροφά όποια ποσότητα νερού υπάρχει στα προϊόντα μακιγιάζ σου, και η όψη του είναι χλωμή. Sounds familiar?

 Το περιβάλλον γύρω μας μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στο δέρμα (κλιματιστικό, αέρας, ήλιος, ξηρή αμόσφαιρα), και το ίδιο ισχύει και για την διατροφή μας, αν για παράδειγμα καταναλώνουμε πολύ αλκοόλ ή καφεΐνη, αν οι τροφές που επιλέγουμε είναι πολύ “ξηρές” ή αν δεν πίνουμε αρκετό νερό. Φυσικά και τα γονίδια επηρεάζουν για το αν υπαρχει  προδιάθεση στην αφυδάτωση του δέρματος, όπως και η φάση του κύκλου μας ή οι ορμόνες, αλλά και το lifestyle, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η φαρμακευτική αγωγή (ακόμα και τα αντισυλληπτικά χάπια), το στρες ή τα λάθος προϊόντα skincare.

Τέλος, είναι πιθανό το δέρμα σου να έιναι ταυτόχρονα ξηρό και αφυδατωμένο, άρα να του λείπουν τα φυσικά έλαια που αποτρέπουν την εξάτμιση της υγρασίας από την επιφάνειά του, αλλά και η υγρασία αυτή καθεαυτή. Όποιο κι αν είναι το δικό σου condition, δοκίμασε να εντάξεις τα λιπαρά οξέα στην διατροφή σου και πολύ νερό στην καθημερινότητά σου.

Επιπλέον, κάνε ένα σοβαρό upgrade στην ενυδατική σου μόλις δεις τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης, και επέλεξε προϊόντα που έχουν την ένδειξη “nourishing” για επιλέον θρέψη. Αν νιώθεις αφυδατωμένη, προτίμησε οι κρέμες σου να έχουν ξεκάθαρα ενυδατική δράση (η αντιγήρανση π.χ. δεν έχει νόημα αν δεν λύσεις το πρόβλημα της αφυδάτωσης), ενίσχυσε την ενυδάτωσή σου με moisturizing serum, φρόντισε τα καθαριστικά σου να μην είναι πολύ επιθετικά, και δοκίμασε να εντάξεις το υαλουρονικό οξύ στο skincare routine σου 😉

Για να σου δώσουμε ένα extra boost, σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τα παρακάτω επιλεγμένα προϊόντα, ανάλογα με το αν η επιδερμίδα σου είναι ξηρή ή αφυδατωμένη!

Για ξηρά δέρματα:

YOUTH LAB Deep Moisture Cream

Kρέμα ενυδάτωσης και θρέψης, ιδανική για δέρματα με εποχιακή ή μόνιμη ξηρότητα. Η σύνθεση της, πλούσια σε Υαλουρονικό Οξύ, ενυδατώνει άμεσα και επαναφέρει την ελαστικότητα της επιδερμίδας, ενώ τα εκχυλίσματα Wild Yam και Σόγιας, ενισχύουν τη διαδικασία σύνθεσης λιπιδίων και αποκαθιστούν τον επιδερμικό φραγμό του δέρματος για να σταματήσει ο “φαύλος κύκλος” της ξηρότητας.

 

Για αφυδατωμένα δέρματα:

DIRTY WORKS The Great Hydrate 

Κρέμα για βαθιά ενυδάτωση και ανακούφιση στο δέρμα που στοχεύει στην επαναφορά των επιπέδων υγρασίας.

JULIETTE ARMAND Hydra Repairing Cream

Πλούσια ενυδάτωση και επανόρθωση της επιδερμίδας για να την αισθάνεσαι ξανά “γεμάτη” και με άνεση.

Sonata