Η πιο hot εποχή για το αντηλιακό έφτασε (αν και κανονικά το αντηλιακό είναι απαραίτητο 365 μέρες το χρόνο, μην ξεχνιόμαστε), και εννοείται ότι ξεφορτωνόμαστε τα αντηλιακά προϊόντα που έχουν ξεμείνει από την προηγούμενη χρονιά και επιλέγουμε τα νέα αντηλιακά της σεζόν, που θα μας προστατεύουν από τον ήλιο -και in the long run, από τον χρόνο!

Για τα περισσότερα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης, ειδικά μέσω των blogs και των social media, υπάρχει από ένα debate για κάθε χαρακτηριστικό τους. Αυτό φυσικά δεν είναι κακό, αφού όσο περισσότερο κάνουμε challenge αυτά που γνωρίζουμε, τόσο πιο ενημερωμένοι καταναλωτές είμαστε. Άλλωστε, στο τέλος της μέρας έχει σημασία να επιλέγεις το καλύτερο για το δέρμα σου, ανεξάρτητα από το πόσο κοστίζει, ποιος celebrity το φοράει ή τι υφή έχει *κλείνουμε την παρένθεση!*

Bottom line, τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις beauty συζητήσεις online και offline, οπότε πιθανότατα έχεις ήδη ακούσει ότι τα αντηλιακά χωρίζονται σε αυτά που περιέχουν φυσικά φίλτρα (ορυκτά, ανόργανα) και σε αυτά που περιέχουν χημικά φίλτρα (οργανικά) -υπάρχουν και τα αντηλιακά προϊόντα βέβαια που τα συνδυάζουν.

Το πιθανό είναι να είναι πολύ μπερδεμένο στο μυαλό σου το ποια η διαφορά μεταξύ τους, και τι θα πρέπει να επιλέξεις για σένα, οπότε ας προσεγγίσουμε το θέμα πιο αναλυτικά. Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα περιέχουν ορυκτά συστατικά, όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία έχουν την ικανότητα να αντανακλούν την UVA και UVB ακτινοβολία μακριά από το δέρμα, και προστατεύουν από τον ήλιο αμέσως μόλις εφαρμοστούν στο δέρμα. Το αρνητικό των φυσικών φίλτρων είναι ότι έχουν πιο “βαριά” υφή (όχι και πιο λιπαρή απαραίτητα όμως) και ενώ δεν είναι πολύ πιθανό να φράξουν τους πόρους του δέρματος, δυστυχώς  αφήνουν λευκά σημάδια στο δέρμα (ghosting effect), και είναι ευκολότερο να φύγουν με τον ιδρώτα ή το νερό, αφήνοντας το δέρμα πιο εύκολα εκτεθειμένο στην ακτινοβολία.

Με τον αντίστροφο τρόπο λειτουργούν τα χημικά  φίλτρα, τα οποία αποτελούνται από οργανικά μόρια, όπως το oxtinoxate και το oxibenzone, τα οποία δημιουργούν μία χημική αντίδραση μέσα από την οποία, οι ακτίνες που φτάνουν στο δέρμα δεν ανακλώνται, αλλά απορροφώνται από τα φίλτρα, παράγοντας και θερμότητα ως αποτέλεσμα της αντίδρασης αυτής.

Άρα μέχρι τώρα μάθαμε ότι τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα απορροφούν τις ακτίνες, ενώ τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα τις αντανακλούν. Δεν αρκεί όμως αυτό για να επιλέξεις το κατάλληλο αντηλιακό για σένα, αφού και οι δύο κατηγορίες είναι εξίσου αποτελεσματικές στην προστασία. Τα παρακάτω key learnings θα σε κατατοπίσουν καλύτερα:

  1. Τα φυσικά αντηλιακά μένουν περισσότερο στο δέρμα, άρα ξεπλένονται πιο δύσκολα, αλλά σε κρατούν προστατευμένη για περισσότερο χρόνο.
  2. Τα ευαίσθητα δέρματα καλό είναι να προτιμούν τα φυσικά φίλτρα, κι αυτό γιατί όσο λιγότερα συστατικά έχει το προϊόν (ένα μόνο φυσικό φίλτρο για παράδειγμα), τόσο περιορίζονται οι πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης.
  3. Τα φυσικά και τα χημικά φίλτρα μπορούν να χρησιμοποιούνται μαζί. Προφανώς δεν μιλάμε για …sunscreen layering, αλλά για προϊόντα που περιέχουν οργανικά και ανόργανα αντηλιακά φίλτρα μαζί, στην ίδια φόρμουλα.

Αν δεν ξέρεις ποια αντηλιακά έχουν φυσικά και ποια χημικά φίλτρα για να επιλέξεις το δικό σου, δες τη λίστα που σου ετοιμάσαμε! Ξεκινάμε με επιλογές αντηλιακών με χημικά φίλτρα…

GEROVITAL Αντηλιακή Λοσιόν SPF50


YOUTH LAB Wet Skin Sun Protection SPF50 Dry Touch Tanning Oil


HEI POA Monoi Milk SPF30 Tiare Spray

…Και συνεχίζουμε με επιλογές αντηλιακών με φυσικά φίλτρα!

ZEST NATURAL COSMETICS Natural Sunblock SPF25


SOMA BOTANICALS Calendula Botanical Sunscreen 50 Spf for Body & Face


COCOSOLIS ORGANIC Natural Sunscreen Lotion SPF50

Σε κάθε περίπτωση και για να κρατήσουμε και το key learning του σημερινού blog post, το καλύτερο αντηλιακό για σένα είναι αυτό που απολαμβάνεις να φοράς σε γεναίες ποσότητες (γιατί πιο πολλή σημασία έχει η ποσότητα που εφαρμόζεις παρά το υψηλότερο νούμερο του SPF) , είτε για την υφή του, είτε για τη διάρκεια, είτε για το άρωμά του. Whatever makes you not to miss your sunscreen application, dear Cherrygirls!

Sonata