Λατρεύουμε το φθινόπωρο, όχι μόνο γιατί είναι εποχή για νέα looks, αλλά και γιατί σηματοδοτεί την εποχή που μπορούμε να αρχίσουμε το εντατικό skinare, βάζοντας στο παιχνίδι κάποια συστατικά που θεωρούνται ‘απαγορευμένα’ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ένα από αυτά τα (μαγικά) συστατικά είναι η ρετινόλη! Διάσημη αλλά και πολλές φορές παρεξηγημένη, η ρετινόλη είναι από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά στο skincare.

Φανταστικό συστατικό για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που χαρίζει στο δέρμα, αλλά παρεξηγημένο γιατί οι περισσότεροι δεν ξέρουν για τη δράση της και τη φοβούνται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ρετινόλη είναι από τα λίγα συστατικά που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητά της, οπότε θα πρέπει να καταρρίψουμε κάποιους μύθους που την συνοδεύουν για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα οφέλη της στο έπακρο.

Αλλά ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα βασικά. Τι είναι η ρετινόλη; Η ρετινόλη είναι βιταμίνη Α στην πιο καθαρή και δραστική μορφή της, όπου έγινε γνωστή για την εντυπωσιακή βελτίωση των γραμμών και ρυτίδων στο δέρμα. Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι έχει πολλές ακόμα εντυπωσιακές δράσεις. Κατ’ αρχάς είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της ακμής (τα before and after παραδείγματα ακνεϊκών δερμάτων που έχουν λάβει φροντίδα με ρετινόλη εντυπωσιάζουν).

On top of that, πολλοί δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι η ρετινόλη είναι το μοναδικό συστατικό που κάνει αποδεδειγμένα αντιγήρανση, αφού συμβάλλει στην ενίσχυση παραγωγής κολλαγόνου και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει η ανθρώπινη επιδερμίδα από ένα συστατικό (ok, δεν είναι ενυδατική, αλλά ούτως ή άλλως το moisturiser μας δε θα το αποχωριζόμασταν ποτέ!)

Και για να την αγαπήσουμε λίγο ακόμα, η ρετινόλη ρυθμίζει τη λιπαρότητα στο δέρμα, βοηθάει τους πόρους να μην φράξουν και με την πάροδο του χρόνου κάνει τον τόνο του δέρματος ομοιόμορφο, απαλύνοντας κηλίδες και σημάδια. Αγάπη μόνο!

Φυσικά, ένα τόσο δυνατό συστατικό δε μπορεί παρά να έχει και αντενδείξεις, γι’ αυτό αν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα στο δέρμα ή αν παρατηρήσεις κάτι περίεργο, θα πρέπει να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου. Εννοείται φυσικά ότι αν έχεις ροδόχρου ακμή ή έκζεμα δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη χωρίς την καθοδήγηση του γιατρού σου.

Τώρα που μάθαμε λοιπόν τα σημαντικά στοιχεία που αφορούν στη δράση της ρετινόλης, πάμε να δούμε ποια χαρακτηριστικά είναι μύθος και ποια αλήθεια γύρω από τη χρήση της (και εννοείται μετά θα δούμε και ποια είναι τα Cherry-favorite προϊόντα με ρετινόλη)!

1. Η βιταμίνη Α και η ρετινόλη είναι το ίδιο συστατικό.

Αλήθεια. Πρόκειται για το ίδιο multi-tasking συστατικό, όπως αναφέραμε παραπάνω.

2. Η ρετινόλη πρέπει να εφαρμόζεται τις πρωινές ώρες.

Μύθος. Οποιοδήποτε προϊόν με ρετινόλη πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά το βράδυ και να ξεπλένεται καλά το δέρμα κάθε πρωί. Η ρετινόλη μπορεί να κάνει το δέρμα ευερέθιστο και φωτοευαίσθητο και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να γίνεται χρήση της με έκθεση στον ήλιο.

3. Είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος.

Αλήθεια. Η ρετινόλη είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος, αλλά ανάλογα με τον τύπο θα πρέπει να εφαρμόζεται σε ανάλογη συγκέντρωση και συνδυασμό. Για παράδειγμα, επειδή μπορεί να ξηράνει το δέρμα, οι ξηρές επιδερμίδες πρέπει να συνδυάζουν πάντα τη ρετινόλη με πλούσια ενυδατική κρέμα.

4. Η ρετινόλη πρέπει να χρησιμοποιείται από τα 20’s.

Αλήθεια.  Αν και δεν υπάρχει σωστή και λάθος ηλικία για να αρχίσει κάποιος να χρησιμοποιεί ρετινόλη, εντούτοις οι δερματολόγοι συνιστούν να ξεκινάει η χρήση της από τα mid-20’s, ειδικά αν έχεις σημάδια στο δέρμα ή ξεσπάσματα ακμής. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείται για 1-2 μήνες, και να διακόπτεται η χρήση της για 2 μήνες, πριν χρησιμοποιηθεί ξανά.

5. Μπορώ να χρησιμοποιήσω ρετινόλη σε συνδυασμό με οξέα φρούτων.

Μύθος. Ένα ισχυρό δραστικό συστατικό όπως η βιταμίνη Α δε μπορεί να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα ισχυρά συστατικά όπως τα AHAs, γιατί πρώτον θα κάνει το δέρμα πολύ ευαίσθητο, και δεύτερον δε θα μπορέσει κανένα από τα συστατικά να δώσει τη δράση του στο 100%.

Και πίσω στο shopping guide μας τώρα, δείτε ποια προϊόντα με ρετινόλη αγαπήσαμε! 😉

GEROVITALH3 Retinol Αντιρυτιδική Κρέμα Ματιών

GEROVITAL H3 Retinol Κρέμα Πρόληψης Ρυτίδων

GEROVITAL Αντιρυτιδικές Αμπούλες Ρετινόλης

NIP + FAB Viper Venom Extreme Night Fix

Sonata