Μήπως η βαφή μαλλιών στο σπίτι είναι το cult trend που έρχεται στη μόδα; Ανάγκη ή άποψη, ή ακόμα και μία κίνηση εξοικονόμησης χρημάτων, η βαφή των μαλλιών στο σπίτι έχει κερδίσει πολλούς fans.

Αν και για πολλές από εμάς φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο, παρόλαυτά το δοκιμάσαμε και αποκωδικοποιήσαμε τα σώστά βήματα, οπότε πλέον μας φαίνεται έως και fun, θα τολμήσω να πω! Επιπλέον, εξοικονομείς πολύ χρόνο από τις μετακινήσεις και την αναμονή, έχεις την άνεση του δικού σου χώρου, και παράλληλα μπορείς να κάνεις άλλα δημιουργικά πράγματα όσο περιμένεις τη βαφή να κάνει τη δουλειά της. Οπότε DO TRY THIS AT HOME! Πώς; Θα βρεις όλα τα βήματα παρακάτω!

Τι θα χρειαστείς; Όρεξη, και μερικά βασικά αξεσουάρ και προϊόντα. Εννοείται ότι η βαφή και το γαλάκτωμα ενεργοποίησης (οξυζενέ) είναι απαραίτητα, μία ειδική και εύχρηστη βούρτσα βαφής, ένα μπολάκι (μετά θα το αφιερώσεις αποκλειστικά σε αυτή τη χρήση, οπότε προτίμησε κάποιο πλαστικό μπολ, που να μην είναι και από τα αγαπημένα σου), έναν καθρέφτη (σιγά το δύσκολο!), γάντια μίας χρήσης, κλάμερ και μία πετσέτα για τους ώμους, ώστε να προστατέψεις τα ρούχα και το δέρμα σου αν πέσει πάνω βαφή.

Βήμα 1: Χτένισε καλά και προσεκτικά τα μαλλιά σου ώστε να ξεμπερδευτούν πλήρως και να μπορέσει η βαφή να απλωθεί ομοιόμορφα παντου. Φρόντισε να είσαι άλουστη 2-3 μέρες πριν τη βαφή, ώστε να υπάρχει πάνω στο τριχωτό ικανοποιητική ποσότητα από τα φυσικά έλαια των μαλλιών, για να είναι προστατευμένο το δέρμα του κεφαλιού από ερεθισμούς. Αν τα μαλλιά σου είναι σγουρά, φρόντισε πριν ξεκινήσεις να τα βάφεις να έχεις κάνει ένα υποτυπώδες ίσιωμα, για μεγαλύτερη ευκολία στη διαδικασία και πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Για την όλη διαδικασία της βαφής, έχε υπ’ όψιν ότι θα χρειαστούν 1.5-2 ώρες περίπου. Εννοείται ότι μετά τις πρώτες φορές θα αποκτήσεις εμπειρία, και η διαδικασία θα γίνεται σε πιο λίγο χρόνο.

Βήμα 2: Προετοίμασε τη βαφή ακολουθώντας αναλυτικά τις οδηγίες που θα βρεις στη συσκευασία της. Λάβε υπ’ όψιν ότι αν τα μαλλιά σου είναι ταλαιπωρημένα και κατεστραμμένα, αν θέλεις να τα σκουρύνεις, να τα ανοίξεις μόνο έναν τόνο, ή να κάνεις το ίδιο χρώμα με το φυσικό σου, προτίμησε γαλάκτωμα ενεργοποίησης με 20 βαθμούς έντασης στο οξυζενέ. Το οξυζενέ των 30 βαθμών έντασης είναι για να ανοίξεις το φυσικό σου χρώμα 2 με 2,5 τόνους, ενώ αν θέλεις να ανοίξεις πολύ το χρώμα, π.χ. 4 με 5 τόνους σε σχέση με το χρώμα που έχεις στα μαλλιά σου, τότε επίλεξε γαλάκτωμα ενεργοποίησης με 40 βαθμούς οξυζενέ. Η ποσότητα βαφής που θα χρειαστείς εξαρτάται από την ποσότητα των μαλλιών σου: για μαλλιά μήκους περίπου μέχρι τον ώμο αρκεί συνήθως μία συσκευασία βαφής. Για πιο πυκνά και μακριά μαλλιά θα χρειαστείς 1.5 με 2 συσκευασίες.

Βήμα 3: Ο κανόνας είναι ότι θα πρέπει πρώτα να περάσεις τη βαφή στις ρίζες και μετά να περάσεις τις άκρες. Κάνε μία ίσια χωρίστρα στη μέση και πέρασε τη βαφή με το πινέλο κατά μήκος της χωρίστρας, δεξιά και αριστερά, σε 1-2 δάχτυλα πάχος. Μόλις καλύψεις με βαφή την πρώτη χωρίστρα, με την πίσω μεριά του πινέλου που είναι μυτερή, χώρισε προς τη δεξιά πλευρά του κεφαλιού μία μικρή χωρίστρα δίπλα στην κεντρική χωρίστρα που ήδη έβαψες, και επανέλαβε τη διαδικασία, καλύπτοντας τη ρίζα με βαφή όπως πριν. Συνέχισε έτσι ώστε κάθε φορά να έχεις μία καινούρια παράλληλη χωρίστρα στην οποία βάφεις τη ρίζα προς την ίδια πλευρά. Μην ξεχνάς να περνάς καλά τη βαφή σε όλο το μήκος της ρίζας, από την μπροστά επιφάνεια, έως την κορυφή του κεφαλιού. Για να βάψεις τις ρίζες από την κορυφή του κεφαλιού και προς τον αυχένα, ξεκίνα από το ύψος του αυτιού, και κάνε αντίστοιχα χωρίστρες από το μέσο του κεφαλιού, οι οποίες όμως τώρα θα είναι οριζόντιες, και όχι κάθετες όπως αυτές που έκανες πριν στην κορυφή του κεφαλιού, ώστε να περάσεις τη βαφή από πάνω προς τα κάτω. Μόλις τελειώσεις με τη δεξιά πλευρά, πιάσε τα μήκη των μαλλιών με κλάμερ για να μην μετακινούνται και σε εμποδίζουν και ξεκίνα να κάνεις τα ίδια βήματα και στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού.

Βήμα 4: Μόλις περάσεις όλες τις ρίζες με βαφή, λύσε τα μαλλιά που έχεις πιάσει με το κλάμερ και σκύψε μπροστά για να έρθουν όλα τα μήκη προς το πρόσωπο. Με το πινέλο άπλωσε όλο το υπόλοιπο μείγμα της βαφής και στις άκρες των μαλλιών, και στη συνέχεια τελείωσε το βάψιμο κάνοντας μασάζ  με τα χέρια σου (φορώντας τα γάντια εννοείται), στις ρίζες και στα μήκη όλων των μαλλιών (σαν να λούζεσαι με σαμπουάν) για να πάει παντού η βαφή. Τύλιξε τα μαλλιά σε ένα σφιχτό κότσο και άφησε τη βαφή να δράσει για όσο χρόνο αναφέρουν οι οδηγίες στη συσκευασία.

Βήμα 5: Ήρθε η ώρα για το λούσιμο, το πιο messy κομμάτι της διαδικασίας. Σου προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις και πάλι γάντια, για να μην λερωθούν τα δάχτυλα και τα νύχια σου με βαφή. Βρέξε τις παλάμες σου με χλιαρό νερό και κάνε μασάζ σε όλο το κεφάλι για να υγρανθεί η βαφή και να αρχίσει να ξεκολλάει. Ρίξε στη συνέχεια χλιαρό νερό σε όλο το κεφάλι για να φύγει σιγά σιγά η μεγάλη ποσότητα της βαφής. Λούσε τα μαλλιά με σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά και στη συνέχεια χρησιμοποίησε conditioner για να σταθεροποιηθεί το χρώμα. Ξέπλυνε με χλιαρό προς κρύο νερό, για να κλείσουν τα λέπια της τρίχας και να κρατηθεί μέσα τους το χρώμα. Στέγνωσε μαλακά με μία πετσέτα και συνέχισε με το styling κανονικά.

Εννοείται ότι η σωστή περιποίηση των βαμμένων μαλλιών θα βοηθήσει στην καλύτερη και μεγαλύτερη διατήρηση του αποτελέσματος της βαφής, οπότε μην αμελείς να χρησιμοποιείς κατάλληλα προϊόντα για βεμμένα μαλλιά και να κάνεις μάσκα μία φορά την εβδομάδα. Προσπάθησε να αποφύγεις το καυτό νερό στο λούσιμο και καθιέρωσε το λούσιμο με χλιαρό νερό, ώστε να μην χάνεται πολύ χρώμα όταν ανοίγουν τα λέπια της ρίχας κατά το λούσιμο.

Τώρα είσαι έτοιμη! Ή μάλλον, αφού προμηθευτείς ό,τι χρειάζεται για να βάψεις μόνη σου τα μαλλιά σου εδώ, τότε θα είσαι 100% έτοιμη!

Για ποικιλία χρωμάτων τσέκαρε τις αποχρώσεις της KYANA Studio Expressions Color Cream, ενώ για τέλεια ξανθά μαλλιά, διάλεξε μία από τις αποχρώσεις της σειράς KYANA BE Super Blond.

Τέλος, αν δεν νιώθεις ακόμα την απόλυτη σιγουριά για να βάψεις τα μαλλιά σου μόνη σου στο σπίτι, μη σκας! Το L’OREAL PARIS Magic Retouch Spray σε 4 διαφορετικές αποχρώσεις, θα καμουφλάρει τέλεια τις ρίζες σου για glam look μέχρι την επόμενη επίσκεψη στο κομμωτήριο. Enjoy!

Sonata