Δεν υπάρχει τίποτα πιο ειδυλλιακό και χαλαρωτικό από ένα καυτό ντους στο τέλος μίας κουραστικής ή γεμάτης μέρας. Και ενώ αφήνουμε το καυτό νερό να τρέχει στο δέρμα και τα μαλλιά μας, σαν σύγχρονες Κλεοπάτρες, αυτό φαίνεται να μην μας αντιμετωπίζει με πολλή αγάπη…

Για να εξηγηθούμε λοιπόν, καθώς το θέμα είναι σοβαρό και είμαστε έτοιμες να καταδικάσουμε το καυτό ντους (πράγμα σκανδαλώδες), θα πρέπει πρώτα να αναλύσουμε τι εννοούμε.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το καυτό νερό (ή αλλιώς η θερμοκρασία νερού που είναι μεγαλύτερη από το χλιαρό), έχει βλαβερή επίδραση στην επιδερμίδα, καθώς αφαιρεί τα φυσικά της λιπίδια που την προστατεύουν και απογυμνώνοντάς την από αυτά, επιτρέπει και επιταχύνει την αφυδάτωσή της. Ooops…

Επιπλέον, κάθε πάθηση της επιδερμίδας που σχετίζεται με αδύναμο ή διαταραγμένο επιδερμικό φραγμό (π.χ. δερματίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, ακμή) είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί με το καυτό μπάνιο, καθώς θα μείνει εντελώς γυμνή από τα καλά και προστατευτικά λιπίδιά της. Ακόμα και αν δεν έχει εκδηλωθεί κάποια πάθηση στο δέρμα όμως, οι επιδερμίδες που είναι επιρρεπείς στο έκζεμα ή την ευαισθησία, έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν ενοχλήσεις όταν εκτίθενται σε καυτό νερό.

Και αν δεν έχεις ευαίσθητο ή ατοπικό δέρμα, το καυτό νερό σίγουρα δε μπορεί να είναι φίλος σου. Αφαιρώντας τα καλά λιπίδια και την υγρασία από το δέρμα, σε οδηγεί στο να αποκτήσεις ξηρότητα και αφυδάτωση. Oh, no..!

Και το κακό δε σταματάει εδώ. Η παρατεταμένη παραμονή σε καυτό νερό επηρεάζει την καλή υγεία των μαλλιών και του τριχωτού. Ακολουθώντας τον ίδιο περίπου μηχανισμό, το καυτό νερό απομακρύνει τα φυσικά έλαια της τρίχας και του δέρματος του τριχωτού, οδηγώντας σε ξηροδερμία και μειωμένη ανάπτυξη της τρίχας. Εφ’ όσον το τριχωτό αφυδατώνεται, το “έδαφος” για την ανάπτυξη της τρίχας αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται και η ανάπτυξη των μαλλιών.

Εκτός από το τριχωτό που περνάει δύσκολες στιγμές με το καυτό νερό, και η ίδια η τρίχα αφυδατώνεται, ενώ το ξέπλυμα του σαμπουάν/μαλακτικού μπορεί να μην γίνει στο 100%, επηρεάζοντας έτσι την υφή και την ποιότητα των μαλλιών.

Υπάρχει ελπίδα για τους hot shower lovers (όλους εμάς δηλαδή);

Όπως το κάθε τι έχει δύο όψεις, έτσι και το καυτό μπάνιο είναι ευεργετικό για την χαλάρωση και την αποκατάσταση των κουρασμένων μυών. Σε κάθε περίπτωση η προτεραιότητα είναι να διατηρήσεις τα μαλλιά και το δέρμα σου υγιή και ευτυχισμένα, οπότε έχοντας αυτό ως γνώμονα, μπορείς να απολαμβάνεις κάθε τόσο το ζεστό σου μπάνιο, τηρώντας τις εξής προϋποθέσεις: αντί για πολύ καυτό νερό, προτίμησε θερμοκρασία προς το χλιαρό, ενίσχυσε την αντίσταση της επιδερμίδας σου χρησιμοποιώντας απαλό αφρόλουτρο που δεν περιέχει σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες, και κράτα συνολική διάρκεια στο ντους μέχρι πέντε λεπτά. Ο εμπειρικός κανόνας επίσης  λέει ότι μόλις ο καθρέφτης του μπάνιου αρχίσει να θολώνει , αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να βγεις…! 🙁 🙂

Sonata