Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στις γυναίκες, και στην ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο του μαστού σε όλο τον κόσμο.

Επειδή ο καλύτερός μας φίλος και ο μεγαλύτερος σύμμαχος είναι ο εαυτός μας, οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένες και alert, και να μην παραλείπουμε να κάνουν τις τακτικές επισκέψεις μας στο γυναικολόγο, αλλά και την προσωπική μας αυτοεξέταση μαστού, όσο πιο συχνά γίνεται. Προσέχουμε για να έχουμε!

Πολλές γυναίκες αμελούν την αυτοεξέταση του μαστού γιατί δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ψηλάφιση. Γι’ αυτό το λόγο το σημερινό post είναι αφιερωμένο στον σωστό τρόπο αυτοεξέτασης, και στην ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο του μαστού!

Χρειάζονται μόνο 5 λεπτά για να εντοπίσεις πιθανά σημάδια ανησυχίας, τα οποία θα πρέπει να επισημάνεις στη συνέχεια στο γιατρό σου. Αξίζει τον κόπο! Πάμε να δούμε βήμα-βήμα τον οδηγό αυτοεξέτασης μαστών για να μπούμε δυναμικά στο παιχνίδι και στην σωστή πρόληψη.

1. Οπτική εξέταση

Αυτός είναι ο πρώτος και πιο εύκολος τρόπος αυτοεξέτασης, αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σταθείς στον καθρέφτη και να παρατηρήσεις προσεκτικά τους μαστούς σε ουδέτερη θέση. Τα σημεία που πρέπει να παρατηρήσεις είναι τα εξής:

 • Είναι συμμετρικοί μεταξύ τους;
 • Υπάρχουν αλλοιώσεις ή σημάδια πάνω στο δέρμα;
 • Οι θηλές είναι στην ίδια θέση μεταξύ τους; Παρουσιάζουν κάποια αλλοίωση;
 • Παρουσιάζεται έκκριση από τις θηλές;

Μόλις ολοκληρώσεις την παρατήρηση, κάνε το ίδιο με τα χέρια στην όρθια και αξιολόγησε τα ίδια σημεία. Τα ανησυχητικά σημάδια που μπορεί να εντοπίσεις και θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου είναι τα παρακάτω:

 • Εμφανείς όγκοι
 • Αλλοιώσεις ή διπλώσεις στο δέρμα
 • Αναστροφή της θηλής προς τα μέσα
 • Κοκκινίλα ή εξάνθημα
 • Εκκρίσεις

Όσο πιο συχνά το κάνεις, τόσο περισσότερο θα εξοικειώνεσαι και θα μπορείς να εντοπίζεις οποιαδήποτε μεταβολή στους μαστούς με μεγαλύτερη ευκολία.

2. Ψηλάφιση

Με τα δάχτυλα ενωμένα και την παλάμη προς τα κάτω, ψηλάφισε όλη την επιφάνεια του μαστού με κυκλική φορά. Η πίεση των δαχτύλων πρέπει να είναι επισταμένη, αλλά μαλακή. Χώρισε νοητά τον μαστό σε τέσσερα τεταρτημόρια και σιγουρέψου ότι έχεις καλύψει κάθε σημείο της επιφάνειάς τους. Οπωσδήποτε μην παραλείψεις και την περιοχή προς τη μασχάλη. Η ψηλάφιση πρέπει να γίνεται σε όρθια, αλλά και σε ξαπλωτή θέση.

Ενημέρωσε άμεσα τον γυναικολόγο αν εντοπίσεις κάποιο από τα παρακάτω σημάδια:
 • Κάποιο εξόγκωμα στο μαστό, είτε μεμονωμένο, είτε συσσωρευμένο σε κάποια σημεία
 • Οποιοδήποτε εξόγκωμα στην περιοχή της μασχάλης
 • Αίσθηση πόνου στο μαστό

Εκτός από τη συχνή ψηλάφιση, μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού με υγιεινή διατροφή, διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και τακτική άσκηση. Εννοείται ότι το τακτικό check-up στον γυναικολόγο μπορεί να σώσει ζωές!

Το Cherrybox τιμά τις γυναίκες όλο το χρόνο, και μέσα από τη δράση του προσφέρει στήριξη και ενημέρωση, επιστρέφοντας πίσω την αγάπη που λαμβάνει σε γυναίκες που την έχουν ανάγκη. Αυτό τον Οκτώβριο, η εκστρατεία ευαισθητοποίησης και προσφοράς του Cherrybox παίρνει ξανά σάρκα και οστά, μέσα από μία fashion πρωτοβουλία: το statement T-shirtπου μας δίνει την ευκαιρία να πάρουμε μέρος στον αγώνα για την ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο του μαστού, και αξιοποιεί στο έπακρο την συμμετοχή μας. Με την αγορά του T-shirt CHERRYGIRLPWR, το Cherrybox δωρίζει ένα ποσό στο Άλμα Ζωής Ν.Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας το έργο του, και ενισχύοντας μέσα από εσάς την προσπάθεια των γυναικών που μάχονται ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Το επετειακό  T-shirt CHERRYGIRLPWR του Cherrybox σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την εταιρεία streetwear PLUM και μας έκανε περήφανες, αφού μας δίνει την ευκαιρία να συμμετέχουμε στην ευαισθητοποίηση με στυλ 🙂

Be part of it! BE PART OF #cherrygirlpower!

Sonata