Παθολογική κατάσταση ή απλά ένα κακό όνειρο; Ό,τι και αν είναι η ακμή, είναι ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο απαιτεί προσεκτική και στοχευμένη αντιμετώπιση. Και όσο κι αν πιστεύαμε ότι η ακμή είναι εφηβική υπόθεση, εντούτοις η ενήλικη ακμή αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο που απασχολεί πολλές γυναίκες μετά την ηλικία των 25.

Η ενήλικη ακμή μπορεί να αποδειχτεί πολύ δυσάρεστη κατάσταση, αφού όσο δύσκολο κι αν είναι να την περνάς στην εφηβεία, είναι ακόμα χειρότερο στην ενήλικη ζωή που έχεις να διατηρήσεις ένα συγκεκριμένο προφίλ, και η εικόνα της ακμής στο πρόσωπό σου είναι λίγο awkward…

Φυσικά όλα ξεκινούν από την τάση ακμής, που πολλές φορές χωρίζεται από την κανονική ακμή με μια λεπτή γραμμή -ακόμα και 4-5 σπυράκια να βρίσκονται συστηματικά στο πρόσωπο ή το λαιμό σου, τότε η κατάσταση είναι ακνεϊκή και η επιδερμίδα χρειάζεται ειδική φροντίδα.

Η πλειοψηφία των ερωτήσεων και των requests σας που λαμβάνουμε στο Cherrybox αφορούν στην ακμή, οπότε παίρνουμε το βήμα μέσα από το σημερινό blog post για να ρίξουμε φως σε μερικά βασικά σημεία γύρω από την ακμή και να είμαστε σε ετοιμότητα να την αντιμετωπίσουμε 🙂

Τι προκαλεί την ακμή;

Αρχικά, η ακμή είναι πολυπαραγοντική κατάσταση: μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο ή βακτήριο (όπως π.χ. το προπιονικό βακτήριο της ακμής ή ο σταφυλόκοκκος), σε κάποια πάθηση, όπως είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες ή κάποια δυσλειτουργία στα επινεφρίδια, να είναι συμπτωματική και να σχετίζεται με την ωορηξία ή την περίοδο, ή ακόμα και ψυχογενής, σχετιζόμενη με το stress και την ψυχολογία, ή εξ’ επαφής από λάθος προϊόντα skincare που φράζουν τους πόρους. Όποια κι αν είναι η αιτία όμως, η αντιμετώπισή της απαιτεί σοβαρή υγιεινή, και ευλαβική φροντίδα, δίνοντας μεγάλη σημασία στην αντισηψία της περιοχής του προσώπου, στα καθαρά χέρια, τις καθαρές πετσέτες και τις καθαρές μαξιλαροθήκες σε καθημερινή βάση.

Made Fashion Week GIF

Μπορεί η ακμή να προληφθεί;

Όπως αναφέραμε, επειδή η ακμή είναι πολυπαραγοντική (από ορμονική, μέχρι ψυχολογική ή και κληρονομική) και μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, δεν υπάρχει 100% εγγυημένος τρόπος για να την προλάβεις. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις την έκταση και την ένταση της ακμής, όπως το σχολαστικό ντεμακιγιάζ κάθε βράδυ, το πλύσιμο του προσώπου με ειδικό καθαριστικό και πρωί και βράδυ, το να μην αγγίζεις καθόλου το πρόσωπο με τα χέρια σου, να πίνεις άφθονο νερό και να ακολουθείς ένα skincare routine που να είναι αποτελεσματικό για το δικό σου δέρμα.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ πιο γρήγορα από την ακμή;

Αν έχεις τάση ακμής, είναι ιδανικό να έχεις πάντα εύκαιρο ένα προϊόν στοχευμένης δράσης για κάθε acne-emergency. Τα targeted treatments είναι σχεδιασμένα για να εφαρμόζονται ακριβώς πάνω στα σπυράκια για για να μειώνουν το πρήξιμο, την κοκκινίλα και τον πόνο, κάνοντας τον κύκλο τους πιο γρήγορα. Από τα αγαπημένα μας είναι το MARIO BADESCU Drying Lotion.

Ποιο είναι το καλύτερο skincare routine για την ακμή;

Το να βρεις το καλύτερο skincare routine για την ακμή είναι αρκετά σημαντικό, αλλά και σύνθετο task. Τα προϊόντα που μπορεί να κάνουν θαύματα στο δέρμα μιας φίλης μας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κάνουν και στο δικό μας. Άρα το να βρεις το ιδανικό routine είναι μία διαδικασία trial and error, και για να ξεκινήσουμε σωστά, συγκεντρώσαμε μερικά δοκιμασμένα προϊόντα που θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τον εχθρό της ακμής στην πρώτη γραμμή!

MARIO BADESCU Acne Facial Cleanser

GEROVITAL Κρέμα Αντιμικροβιακής Προστασίας

MARIO BADESCU Drying Lotion

YOUTH LAB Cleansing Radiance Mask

MARIO BADESCU Special Cucumber Lotion

Embrace your diversity, love your skin, no matter what!

Sonata