Στην “βίβλο” του skincare είναι γραμμένη η εξής φράση με χρυσά γράμματα: επιδερμίδα ενυδατωμένη, ποτέ νικημένη! 😉

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές (ή και κατά τη διάρκεια), η επιδερμίδα εμφανίζεται κουρασμένη από τον ήλιο και την ξηρότητα, και η ενυδάτωσή της παίζει καθοριστικό ρόλο. Η εποχή λοιπόν που διανύουμε είναι ιδανική για να αφιερώσουμε ένα blog post, στην… ενδοξότερη όλων, την ενυδάτωση!

Τα κακά νέα είναι ότι πολλές φορές το δέρμα μας υποφέρει από αφυδάτωση, αλλά εμείς δε το καταλαβαίνουμε -και φυσικά μη πιστέψεις ότι όταν η επιδερμίδα έχει λιπαρότητα, σημαίνει και ότι είναι ενυδατωμένη. Κατά κανόνα, οι λιπαρές επιδερμίδες εμφανίζουν συχνότερα αφυδάτωση σε σχέση με όλους τους άλλους τύπους δέρματος, κυρίως λόγω της χρήσης “σκληρών” προϊόντων καταπολέμησης της λιπαρότητας, που αφήνουν το δέρμα γυμνό από λιπίδια και ενυδατικά στοιχεία -συνεπώς αυτό είναι ένα red alert για τα Cherrygirls με λιπαρό/μεικτό δέρμα.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια αφυδάτωσης είναι όταν η επιδερμίδα “τραβάει” και ταυτόχρονα εμφανίζει περισσότερη λιπαρότητα. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, αυτό συμβαίνει γιατί, ελλείψει ενυδάτωσης και υγρασίας, το δέρμα παράγει λιπαρά στοιχεία για να προστατευτεί και να αντισταθμίσει την “ξηρασία”. Αυτό όμως είναι ένας προσωρινός μηχανισμός επιβίωσης που σταδιακά οδηγεί στην μεταβολή της ισορροπίας της επιδερμίδας. Άρα, για να μπορέσεις να αναγνωρισεις τα σημάδια, αφυδατωμένο δέρμα = δέρμα με ελάχιστη υγρασία και πολλή λιπαρότητα. Αν πάμε την εξίσωση λίγο πιο μακριά, αυτό συνεπάγεται ότι αφυδατωμένο δέρμα = δέρμα που προσφέρεται για την ανάπτυξη της ακμής, λόγω υπερπαραγωγής σμήγματος. Τρομακτικό!

Και επειδή συχνά συγχέουμε την αφυδατωμένη επιδερμίδα με την ξηρή επιδερμίδα, τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η αφυδάτωση είναι κατάσταση και όχι τύπος δέρματος. Αυτά είναι και τα καλά νέα, μιας και σημαίνει ότι την αφυδάτωση δεν την “κληρονομήσαμε” για πάντα, αλλά είναι μία κατάσταση που μπορούμε να διορθώσουμε.

Πώς αντιμετωπίζεται όμως η αφυδάτωση; Σαφώς ο τρόπος ζωής και η κληρονομικότητα παίζουν ρόλο στην φυσιολογία της επιδερμίδας, όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την αντιμετώπισή της. Τα επιθετικά καθαριστικά προσώπου, τα χημικά peelings (ή ακόμα και τα σκληρά scrubs), η κατανάλωση αλκοόλ, το over-washing της επιδερμίδας, και τα αιθέρια έλαια με έντονο άρωμα, συμβάλλουν στην αφυδάτωση της επιδερμίδας, οδηγώντας την μάλιστα σε ξέφρενους ρυθμούς.

Ανεξάρτητα από τον τύπο επιδερμίδας σου, αν είσαι προσεκτική με τα παραπάνω, και φροντίζεις για την αναπλήρωση των αποθεμάτων υγρασίας του δέρματός σου, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό ενυδατικό συστατικό. όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στο Cherryblog, είναι το υαλουρονικό οξύ (όλες τις λεπτομέρειες θα τις βρεις εδώ)! Κατέχοντας μνημειώδη περιεκτικότητα σε νερό, το υαλουρονικό οξύ αποτελεί την καλύτερη πρόληψη και θεραπεία μαζί για την αφυδατωμένη επιδερμίδα, σε όποιο τύπο και αν ανήκεις. Για να απολαύσεις την πυκνότητα και τα οφέλη του στο maximum, δοκίμασε το serum υαλουρονικού οξέος JULIETTE ARMAND Elements 03 Hyaluronic Acid Serum 20ml που θα βρεις στο Cherrybox. Η μεγάλη τεχνογνωσία της JULIETTE ARMAND, ως professional cosmetics brand, σε συνδυασμό με τη διάφανη, ελαφριά σύνθεσή του serum, αποτελούν έναν από τους καλύτερους λόγους να κρατήσεις την επιδερμίδα σου ενυδατωμένη σε όλες τις συνθήκες! Enjoy! 😉

Sonata