Στα χρόνια της ιστορίας του skincare, έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλά δημοφιλή συστατικά, τα οποία με το που κυκλοφορούσαν προκαλούσαν πανικό, αλλά αργότερα αποδεικνυόταν ότι ήταν ένα είδος μόδας που γρήγορα “ξεφούσκωσε”. Αυτό δεν ισχύει για το iconic συστατικό της τελευταίας 10ετίας, το υαλουρονικό οξύ (Υ.Ο.).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Υ.Ο.;

Η αρχική του χρήση στα διάσημα ενέσιμα διαλύματα για “γέμισμα” ρυτίδων, ή η συνοδευτική λέξη “οξύ”, ίσως δημιούργησαν αρχικά σκεπτικισμό ή φόβο προς αυτό το μαγικό συστατικό, το οποίο κάθε άλλο παρά αφύσικο ή επικίνδυνο είναι, αφού ήδη υπάρχει στον οργανισμό μας σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Πρόκειται για μία γλυκοζαμινοπρωτεϊνη που συναντάμε στις αρθρώσεις, στην επιδερμίδα (το 50% του Υ.Ο. που έχουμε στο σώμα μας βρίσκεται εκεί), αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος, και η οποία έχει εξαιρετικές skin-boosting ιδιότητες, μεταξύ των οποίων και η extreme ενυδάτωση! Η δράση αυτή είναι εύκολο να αποκτηθεί με τοπική εφαρμογή καλλυντικών που περιέχουν υαλουρονικό οξύ και όχι απαραίτητα με ενέσιμη θεραπεία -άλλωστε η ενέσιμη χρήση του έχει άλλο σκοπό.

JULIETTE ARMAND Elements 03 Hyaluronic Acid Serum 20ml

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ Υ.Ο. ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ;

Ο ρόλος του Υ.Ο. στον οργανισμό είναι πολύ σημαντικός και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του, παρέχοντας την απαραίτητη “λίπανση” του συνδετικού ιστού των αρθρώσεων και της επιδερμίδας. Φυσικά το Υ.Ο. που περιέχεται στα προϊόντα skincare δεν έχει ανθρώπινη προέλευση, αλλά παρασκευάζεται χημικά σε εργαστήρια, μιμούμενο τη σύνθεση του φυσικού Υ.Ο.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι το Υ.Ο. έχει extreme ενυδατικές ικανότητες, καθώς ένα μόριο του μπορεί να συγκρατήσει 1.000 φορές τον όγκο του σε νερό!!! Αυτός είναι και ο λόγος που έχει κερδίσει τόσο σπουδαία θέση στο “πάνθεον” του skincare. Η ενυδατική ικανότητα του Υ.Ο. οφείλεται στο ότι είναι υδρόφιλο, “έλκει” δηλαδή τα υδάτινα στοιχεία που βρίσκονται γύρω του. Το μοριακό βάρος του Υ.Ο. είναι αρκετά μεγάλο και δεν μπορεί να εισχωρήσει ή να απορροφηθεί από την επιδερμίδα. Αντιθέτως, “έλκοντας” έναν μεγάλο αριθμό ενυδατικών στοιχείων στην επιφάνειά της, επιτρέπει τη συνεχή απορρόφηση τους από το δέρμα (αυτή η πληροφορία είναι άγνωστη στον περισσότερο κόσμο), προσφέροντας non-stop ενυδάτωση μακράς διαρκείας!

Holika Holika Skin Rescuer with Hyaluronic Acid

Όσο μεγαλώνουμε, η επιδερμίδα χάνει την ικανότητά της να συγκρατεί την υγρασία· αντιθέτως τα μωρά γεννιούνται με μεγάλες ποσότητες Υ.Ο., γι’ αυτό το δέρμα τους είναι super-απαλό! Όταν η επιδερμίδα μας χάνει την ελαστικότητά της αρχίζει να φαίνεται “κρεμασμένη” και οι γραμμές και ρυτίδες γίνονται εμφανείς (gravity is to blame again!)

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; Το Υ.Ο. κάνει τις ρυτίδες λιγότερο εμφανείς, την επιδερμίδα νεανική, ελαστική και “γεμάτη”, τονώνει και συσφίγγει, αποκαθιστά τα επίπεδα υγρασίας και τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος (ενυδατωμένο δέρμα σημαίνει πιο ανθεκτικό σε εξωτερικούς παράγοντες και επιθέσεις), υποστηρίζει τη διαδικασία επούλωσης της επιδερμίδας και προσφέρει προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη της επιδερμίδας, κάνοντας τα σημάδια της βαρύτητας ακόμα πιο εμφανή.

MARIO BADESCU Hyaluronic Day Cream 29ml

ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟ Υ.Ο.;

To Y.O. αποτελεί δημοφιλές συστατικό σε πολλά προϊόντα skincare και μακιγιάζ, οπότε η γκάμα των επιλογών είναι μεγάλη. Αν θέλεις να ξεκινήσεις με ένα ενισχυμένο hyaluronic acid boost, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αμπούλες ή serum, ώστε να γεμίσεις τις “αποθήκες” της επιδερμίδας σου με υγρασία, ή να περάσεις στην intro phase με μία μάσκα εντατικής φροντίδας με Υ.Ο. Για να διατηρήσεις υψηλά επίπεδα υγρασίας στο δέρμα σου κάθε μέρα, μπορείς να επιλέξεις μία κρέμα προσώπου ή BB με Υ.Ο., ώστε να γεμίσεις τις ενυδατικές “αποθήκες” της επιδερμίδας σου.

GEROVITAL Αμπούλες Υαλουρονικού Οξέος

Extra bonus points:

  • Επειδή το Υ.Ο. υπάρχει ήδη στον οργανισμό μας, οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργίας σε αυτό είναι ελάχιστες.
  • Το Υ.Ο., αν και είναι πολύ ενυδατικό συστατικό, η δομή του προσφέρει ενυδάτωση με πολύ light αίσθηση στο δέρμα.
  • Το Υ.Ο. προσφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες σε κάθε τύπο επιδερμίδας!

LANGE BB Enhancement Cream – SPF25 & hyaluronic

Όπως είναι προφανές, οι λόγοι που το Υ.Ο. μετατράπηκε σε iconic skincare ingredient είναι πολλοί και σημαντικοί, και τώρα ξέρουμε πως να απολαύσουμε αυτό το διάσημο συστατικό στο maximum! Enjoy 😉

Sonata